Bu yazımızda gerçek anlamda Sponsorluk Nedir? Markalar Sponsorluk iletişimini hangi hedefler doğrultusunda kullanırlar bunlardan bahsedeceğiz.
Sponsorluğun tanımına geçmeden önce bilinmesi gereken en önemli konu sponsorluğun Dünyadaki tanımına ek olarak ülkemizde farklı bir kavram kargaşası içine sokulmuş olması ve bağış ile karıştırılır hale getirilmiş olmasıdır.
Sponsorluk bir bağış mıdır? yoksa markaların ticari iletişim çalışmalarına destek olmak için kullandıkları ve kazan kazan ilkesine dayalı bir pazarlama iletişim aracı mıdır? buna bir bakalım.
Sponsorluğun markalar tarafında ki tanıtımı sponsorlook.com’a göre şu şekildedir:
Sponsorluk, markaların yada kuruluşların belirli ticari hedeflerini gerçekleştirmek üzere, bir faaliyete, bir kişiye yada buna benzer bir çok unsura belirli haklar karşılığında aleni ortaklık yapması ve bunun için bir bedel ödemesi şeklinde tanımlanabilir. Bu bedel bazen ayni (ürün) bazen ise nakdi (nakit) şekilde gerçekleşebilir. Dünya üzerinde her iki ödeme yönteminin kullanıldığı sponsorluk anlaşmaları da mevcut ve mümkündür. ör: sponsorluk bedeli 50.000 TL ise marka ve hak sahibi yarısı ürün tedariği yarısı da nakit şeklinde bir anlaşmaya gidebilir.
Yukarıdaki tanımdan hareketle, sponsorluk, markalar ve kurumlar için bir yatırım aracıdır. Marka yapmış olduğu bu sponsorluğun karşılığında hedef kitle yani tüketici üzerinde sırasıyla şu davranışları bekler,
Marka Farkındalığı – Markaya Karşı Aşinalık – Marka Hakkında Düşünmeye Yönelme – Satın Alma Davranışı – Markaya Karışı Bağlılık ve Sadakat…
Sponsorluk ile ilgili yapılabilecek en genel tarif ve çıkartılacak en genel anlam bu şekildedir. Bağış ile kesinlikle ayırt edilmesi gereken bir kavramdır, Sponsorluk yukarıdaki “Sponsorluk Funnel” da gösterdiğimiz üzere markalar için kazan kazan temelli yapılan ve yapılması gereken ticari bir pazarlama iletişim aracıdır…
Bağış ise yalnızca karşılıksız ve beklentisiz yapılan bir İYLİK HAREKETİDİR.
- 28 Kasım 2021
- 0 Comment